Джерсей за по-висока ефективност

Джерсей за по-висока ефективност и по-висок доход

René и Mark Beers имат една хубава ферма в Zuidermeer (Нидерландия) с модерно изграден нов обор. След като квотата за мляко отпадна те потърсиха възможността да отглеждат възможно най-оптималната порода крави.

С преминаването към отглеждане на Джерсей, техният план вече беше в състояние да бъде осъществен както беше разчетен преди година – да продължат да доят 250 млечни крави, но вече само от породата Джерсей.

В края на 2016 г. в тяхната ферма влизат 15 лактиращи крави Джерсей от Дания. В рамките на 3 години, съществуващите крави в старото изцяло са преминали само на породата Джерсей – крави кафеви потенциални шампиони.

Икономическа крава

Марк, след като беше прочел за Джерсея в едно фермерско списание, веднага се ентусиазира. Той пояснява: „Причината да преминем на Джерсей е въвеждането на регулацията на фосфатните емисии. Тъй като не бяхме обезпечени с достатъчно земя, не можехме да отглеждаме собствените си подрастващи животни във фермата.

Трябваше да намалим с 8,3% фосфатните емисии спрямо тези от 2015 г. С преминаването към Джерсей вече имахме възможността да отглеждаме не само 250 двойни крави, но и нашите млади животни, без да се налага да се купуват фосфатни квоти“. Рене добавя: „Ние главно търсихме ефективната за нас крава. Вече имахме животни от породата Джерсей вече 25 години, но поради млечната квота (маслената референция най-вече) тя не беше подходяща през този период. Ето защо ние преминахме изцяло на Джерсей.“

Джерсей от Дания

„Нашият нов обор беше готов и първата група от 15 лактиращи крави Джерсей пристигна от Дания. Те бяха част от групата на 102 крави, внесени в Нидерландия от Даниш Джърси Експорт.“

Рене и Марк сами подбраха животните в Дания, които искаха да закупят. „Принципно решихме изцяло да преминем на Джерсей. Юниците, доставени във фермата се отделиха в рамките на 6 месеца. За да ускорим преходния процес в стадото използвахме бици от Белгийско синьо говедо за заплождане на Холщайн кравите и предимно сексирана сперма на бици Джерсей за оставите Джерсей“ – обясни Марк.

„Получиха се доста коментари за извършеното. Изследователският клуб по животновъдство ни посетиха три месеца, след като получихме първите Джерсейски приплпди. От тогава не чухме повече негативни коментари за направеното от нас“ – отговори Марк.

По-нисък фосфатен клас емисии
Що се отнася до по-ниския млечен добив (със значително висок % масленост) Джерсеят попада в по-ниския фосфатен клас емисии: 42 кг за Холщайна, в сравнение от 34,8 кг при Джерсея.

Поради тази разлика беше възможно във фермата да се доят допълнително 20 крави Джерсей, осигуряващи по-висок доход поради тяхната по-висока производствена ефективност. Хранителната дажба за Джерсея съдържа 16 кг сухо вещество, с включени концентратни фуражи – превърнато в 5900 кг мляко с 6,28% мазнини и 4,12% протеин. Холщайнът произвежда 8500 кг мляко с 4,35% мазнини и 3,54% протеин, но получени от 22 кг сухо вещество с включени концентратни фуражи.

Риа, Рене и Марк Бирс и Мариса де Руйтер в хамбара със своите юници
Риа, Рене и Марк Бирс и Мариса де Руйтер в хамбара със своите юници

Джерсейте са истински пасищни животни. Те са на пасището независимо от лошото време. В допълнение те могат да бъдат хранени и с по-нискокалорични дажби.

„Направените записи при нас в стадото за продължителността на живот се дължи основно на качествата на Джерсейте“ – каза Рене, а Марк доволно допълва „Забелязахме, че Джерсеят е с висока заплодяемост – 2-3 дни след отелване може да ги видиш отново разгонени. Тяхно допълнително предимство са рядко проверяваните ендометрити“ – казва Рене.

„В рамките на 3 години се надяваме породата Джерсей да се превърне в национална кауза! Щастливи сме, че преминахме на Джерсей като обект на работа, който ни носи удовлетворение и отлични приходи“ – зключава Марк.

Вкусни млечни продукти

Част от млякото се преработва във фермата в йогурт, сметана, кефир и др. От магазина на фермата, предлаганите млечните продукти достигат до частните потребители, които предпочитат чистите и качествени продукти.
Млякото от Джерсея придава допълнителен богат аромат на продуктите от него.

За повече информация се обърнете към Развъдна Асоциация Джерсей България, като официален представител на Даниш Джърси Експорт.

За повече информация, не се колебайте да се свържете с:
 Развъдна Асоциация Джерсей България (РАДБ)

 • Нилс Йоргенсен
 • Рун кутии 93
 • DK-6500 Vojens
 • Моб. +45 20 49 00 61
 • Имейл: dje@djexport.dk

предимства и недостатъци

 • ÷ по-нисък клас на фосфати
 • + решение за стар хамбар, където Холщайн вече не пасва
 • + ефективност на подаване
 • + плодовитост
 • + лекота на отелване
 • + жизненоважни телета
 • + продължителност на живота + знак
 • + по-високи печалби – остатъчна стойност на разположение – продажби на телета

Датски партньор за износ на Джърси в Холандия (холандски език):

de meeuw

LIVESTOCK

Jan Willem Elsenga
 • jwelsenga © xs4all.n1
 • +31 6 53 37 55 48
Pieter de Vries
 • pj_devries@kpnmail.n1
 • +31 6 40 22 43 59

Please Login to Comment.